Защо трябва сградата да е регистрирана като етажна собственост

Управление
Гергана Кръстева
10
January
2024

Регистрирането на сградата като етажна собственост е в основата на добрите практики и междусъседски отношения. Освен чисто документално, регистрацията на етажната собственост (ЕС) може значително да улесни живущите в сградата, като им дава законова сигурност и подкрепа. Ето тук идва момента, в който виждаме, че си заслужава да отделим нужното време на тази всъщност не толкова сложна процедура.

Когато говорим за ЕС е хубаво да разграничим какво влиза в понятието. ЕС може да бъде всяка сграда, в която се помещават три или повече самостоятелни обекти - апартаменти, ателиета, офиси и др. Редно е да отбележим, че това не включва части като гаражи, мазета и прочие. Следователно,къща на два етажа с прилежащи гаражи и дворно място не може да бъде регистрирана като етажна собственост.

Забелязваме, че етажната собственост има важната задача да служи на сгради, в които живеят много и различни хора. Когато сме събрали толкова различни характери, навици и ценности е невъзможно да не се стигне до конфликти. Регистрацията на ЕС дава сигурност и яснота при управлението на финансите и ресурсите на сградата. 

Друга причина за регистрация на сградата като етажна собственост е силата на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и как можем да го използваме на наша страна. При възникнали проблеми и казуси, ние винаги можем да се уповем на ЗУЕС. Ако не сме регистрирали сградата, то такава легална подкрепа трудно бихме получили.

Голям плюс тук е Общото събрание и управителен съвет. Това дава възможност на всеки живущ да участва във вземането на важни решения, а законът му подсигурява правото да бъде чут. 

Безспорни са преимуществата и причините за регистрация на сградата като ЕС. Дори и до момента да имате някакви съмнения, ще заключим че управлението на ЕС тепърва ще се развива и променя, а Вие имате правото да бъдете информирани!

Предишна статия
Следваща статия